Nico Taeymans
Juwelenontwerper

"I have a passion for shapes and materials I am a jeweller, a sculptor, a blacksmith and a
furniture designer. I want to be able to make and produce everything that interests me with my own two hands.”

 

Op mijn 14de besliste ik om kunstenaar te worden. Sint Lukas was mijn start in artistieke scholing. Door omstandigheden en de toen nog verplichte legerdienst moest ik mijn studie onderbreken. De volgende jaren besteedde ik aan opleidingen in avondonderwijs gecombineerd met een voltijdse job in de scheepvaart. Na een tijdje voelde ik me sterk genoeg om me voltijds als juwelenontwerper te vestigen.
Met beeldhouwwerk in hout en steen, en gouden- en zilveren juwelen, nam ik deel aan een heel aantal tentoonstellingen. Wanneer ik mij meer verdiepte in juweelontwerp, groeide mijn passie voor zilver en tin als belangrijkste materialen, ook al gebruikte ik (en gebruik ik nog) stenen, glas, hout en wat ik ook onder handen kreeg, zonder ooit de natuur en zijn schitterende organische vormen uit het oog te verliezen. Ik smeedde mijn eigen karakteristieke stijl, getypeerd door de natuurlijke vormen en de sterke zuivere lijnen.

Ondertussen bleef ik steeds actief in avondscholen, zelfopleiding en gespecialiseerde masterclasses in binnen- en buitenland. Geholpen door de dynamische sfeer van de jaren 90 en 2000 groeide mijn bedrijf explosief.
Plots werd ik wakker en besefte ik dat ik geen doordeweekse goudsmid of zilversmid was, maar eerder tot de crème-de-la-crème van de Belgische juwelenontwerpers behoorde. De mensen hielden echt van mijn juwelen.
Ik was de eigenaar van 3 brandshops en meer dan 150 verdelers verkochten mijn juwelen in de Benelux, evenals een heel aantal winkels over de wereld. Mijn atelier was een fabriek geworden met 30 assistenten, stylisten en een massa administratie.
Maar schone liedjes duren meestal niet lang. Met de crisis in 2008 verkruimelde mijn kleine imperium.
Omdat ik als edelsmid niet zonder mijn kunst kan, heb ik het bedrijf weer opgebouwd. Een klein bedrijf met een klein team, mijn 2 winkels en de trouwe verdelers die de crisis overleefd hebben.

En hier ben ik. Ondertussen een ervaren juweelontwerper en edelsmid.
Wat ik wil is mooie stukken maken voor mannen en vrouwen, jong en oud. Ik wil dat mijn juwelen deel uitmaken van mijn klanten, als een tweede huid. Ook al zijn ze af en toe wel zeer opvallend, mijn juwelen onderstrepen de persoonlijkheid van de drager. Mijn creaties zijn bedoeld om deel uit te maken van het dagelijkse, evoluerende leven van mensen. Als kunstenaar vertel ik verhalen. Verhalen van een herkenbare wereld waar mensen zichzelf in terugvinden.
Ook ben ik er trots op dat alle juwelen in ons eigen atelier gemaakt worden, door mezelf en mijn ervaren team van juweelontwerpers. Wat, naar mijn gevoel, de komende decennia wel heel belangrijk zal worden.

SEO, SEA en Webdesign door Applic Group